Martijn Van Lanen

Mijn verhalen

Vader en zoon

๐„๐ž๐ง ๐ฅ๐ข๐ž๐๐ฃ๐ž ๐š๐ฅ๐ฌ ๐ฌ๐ž๐œ๐ฎ๐ซ๐ž ๐›๐š๐ฌ๐ž?

Zoals alle jongetjes van bijna twee is Merlijn, mijn zoon, ook wel eens boos, verdrietig, driftig, moe of gewoon overstuur. Wat dan eigenlijk altijd helpt (ja echt) is dat ik het liedje ๐‘น๐’–๐’๐’‚๐’˜๐’‚๐’š van Del Shannon opzet en hem in mijn armen neem.
DSC_0281 filter

๐‰๐ž ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ ๐ญ๐ž๐ ๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐จ๐จ๐ญ๐ฃ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง!

Dit hoor je vaak zeggen, en bij voorkeur in de context van โ€˜veeleisendeโ€™ banen in een stressvolle omgeving. Bijvoorbeeld: โ€˜in politiek Den Haag moet je tegen een stootje kunnenโ€™ of โ€˜als leidinggevende moet je tegen een stootje kunnenโ€™.
Martijn van Lanen 12

๐‡๐ž๐ญ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฆ๐š๐ค๐ค๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ซย 

๐‘ฐ๐’Œ ๐’”๐’•๐’‚ ๐’๐’‘๐’†๐’ ๐’—๐’๐’๐’“ ๐’‡๐’†๐’†๐’…๐’ƒ๐’‚๐’„๐’Œ, ๐’๐’Ž๐’…๐’‚๐’• ๐’Š๐’Œ ๐’‰๐’†๐’• ๐’ƒ๐’†๐’๐’‚๐’๐’ˆ๐’“๐’Š๐’‹๐’Œ ๐’—๐’Š๐’๐’… ๐’๐’Ž ๐’—๐’‚๐’ ๐’‚๐’๐’…๐’†๐’“๐’†๐’ ๐’•๐’† ๐’‰๐’๐’“๐’†๐’ ๐’‰๐’๐’† ๐’…๐’‚๐’•๐’ˆ๐’†๐’๐’† ๐’˜๐’‚๐’• ๐’Š๐’Œ ๐’…๐’๐’† ๐’๐’—๐’†๐’“๐’Œ๐’๐’Ž๐’•. ๐‘ซ๐’‚๐’‚๐’“๐’ƒ๐’Š๐’‹ ๐’๐’๐’…๐’Š๐’ˆ ๐’Š๐’Œ ๐’‚๐’๐’…๐’†๐’“๐’†๐’ ๐’๐’๐’Œ ๐’‚๐’„๐’•๐’Š๐’†๐’‡ ๐’–๐’Š๐’• ๐’๐’Ž ๐’Ž๐’Š๐’‹ ๐’‡๐’†๐’†๐’…๐’ƒ๐’‚๐’„๐’Œ ๐’•๐’† ๐’ˆ๐’†๐’—๐’†๐’, ๐’†๐’ ๐’Š๐’Œ ๐’ˆ๐’‚ ๐’‰๐’Š๐’†๐’“ ๐’ˆ๐’“๐’‚๐’‚๐’ˆ ๐’…๐’† ๐’…๐’Š๐’‚๐’๐’๐’๐’ˆ ๐’๐’—๐’†๐’“ ๐’‚๐’‚๐’.
Labyrith

Ik heb verloren

Als ik teams met een verandervraag begeleid, sta ik er bij het begin van het traject altijd uitvoerig bij stil dat veranderen ook altijd loslaten, verliezen en rouwen is. Veranderen vraagt erom dat je een nieuwe situatie omarmt, dat vraagt er ook om dat je afscheid neemt van de oude situatie.
Pad

Te vroeg

Ik had een plan. Ooit. Ik wilde gepromoveerd zijn op mijn 30e en directeur zijn op mijn 40e. Klinkt als een goed plan, nietwaar? Het promoveren liep enige vertraging op, maar op mijn 34e was het zover. Directeur was ik wel op mijn 40e. Plan volbracht? – ๐˜–๐˜ฉ ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ, ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต.
Martijn van Lanen9

Grensoverschrijdend

Als (team)coach heb ik een wat complexe relatie met grenzen. Dat werd onlangs in een sessie weer heel duidelijk.
Martijn van Lanen 10

Vaders hebben vaders nodig

Het is donderdag 26 augustus, anderhalf jaar geleden. Ik rij rond elf uur in de avond naar huis van het ziekenhuis, waar ik mijn lief en ongeboren zoon achter heb moeten laten.
Martijn van Lanen 11

Mannelijke angst

๐˜๐˜ฌ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ โ€˜Waarvoor dan, Martijn?โ€™ . Mijn eerlijke antwoord: ik ben bang om aan anderen te vertellen waar ik nu echt bang voor ben.
Martijn van Lanen 12

‘Red mij niet’

โ€˜Red mij nietโ€™, een prachtig lied van Maarten van Roozendaal (1962 โ€“ 2013). Ik luister het vaak en voel dan mee met de energie van de zanger. Doe je ding, geloof waarin je wilt geloven, maar laat mij erbuiten. Red mij niet!
Boeken

Papa’s rouwen ook

Een paar maanden geleden was ik samen met mijn vader op de presentatie van een prachtig en noodzakelijk boek: Papaโ€™s rouwen ook.
Martijn van Lanen 13

Taboes rond vaderschap

Sinds ik hier deelde dat ik mijn coachpraktijk start heb ik veel mooie reacties mogen ontvangen. Ook wordt mij gevraagd: โ€˜waarvoor kunnen mannen nu bij jou terecht?โ€™
Kintsugi

Eerste liefde

Zij was 16, ik was 17. We ontmoetten elkaar tijdens het uitgaan. Ik weet het nog als de dag van gisteren,
Transitiecirkel

Veranderen is altijd ook rouwen

Vandaag stond ik voor een groep collegaโ€™s, die midden in de transitie zitten. Hierbij vertelde ik, aan de hand van de transitiecirkel, over een grote verandering die ik afgelopen jaar zelf doormaakte: het krijgen van een zoon en daarmee het worden van een vader.
Vader en zoon

Ontnuchterend

Een paar dagen geleden sprak ik met mijn goede vriend Jakob van Wielink. Ik vertelde hem over Merlijn, over dat ik enorm geniet van het vaderschap, maar dat dit ook met zorgen komt die ik als pittig kan ervaren. De last die ik kan hebben als hij slecht slaapt of veel hoest. De trappetjes die ik dan afga in mijn hoofd: โ€˜zou er weer iets aan de hand zijn. Zou hij weer ziek zijn?โ€™
Dansen in de schaduw

Kwijtgeraakt

De zwangerschap van mijn lief en de geboorte van onze zoon liepen niet helemaal van een leien dakje. En dan zeg ik het voorzichtig.
Vader en zoon 2

Keer terug, keer terug

Tot voor een paar jaar terug heb ik jaren een terugkerende droom gehad. Ik droomde dat ik, uit vrije keuze, de middelbare school nog een keer deed. Dus dat ik alle zes jaren die ik daar gezeten heb nog een keer doormaakte. Aan de ene kant schaamde ik me in die droom voor die keuze
Erop uit in de regen

Secure Base

โ€˜Martijn, wat houdt dat nou precies in? Secure Base leiderschap, of Secure Base coachen, waar je het zo vaak over hebt. Vertel daar eens wat meer over โ€“ want het klinkt zo vaagโ€™
Vorige
Volgende