Martijn Van Lanen

Vaders hebben vaders nodig

02/04/2023

Lees verder

Het is donderdag 26 augustus, anderhalf jaar geleden. Ik rij rond elf uur in de avond naar huis van het ziekenhuis, waar ik mijn lief en ongeboren zoon achter heb moeten laten. Ze is opgenomen wegens complicaties en de kans is groot dat ze mijn zoon met 33 weken moeten gaan halen.

Ik realiseer me dat dit de komende weken het ‘nieuwe normaal’ zal zijn: op en neer naar het ziekenhuis. Ik realiseer me ook dat ik me grote zorgen maak om ons ongeboren kind. Gaat dit goedkomen en hoe zal hij hieruit komen?

Wetende dat het wellicht onverstandig is en dat ik daarmee vooral ook mijn eigen emotie versterk, draai ik in de auto naar huis het prachtige lied van Kees Torn, over het doodgeboren dochtertje van zijn beste vriendin:

‘Je had eens moeten weten, lieve schat
Wat voor engel voor een moeder
Wat een bof jij met je moeder had gehad

Van alle dagen was er tot nu toe niet een zo zwart
Als die dag waarop jij van haar buik terugkroop in haar hart

Je had eens moeten weten, kleine
Je had eens moeten leven’

***

Nu, anderhalf jaar later, ben ik de trotse vader van een prachtige gezonde zoon.

Ik denk veel terug aan deze dagen; de dagen net voor zijn geboorte. De dagen waarin mijn lief verder wegzakte in haar zwangerschapsvergiftiging en steeds zieker werd. Het waren ook de dagen waarin we samen op de twintig vierkante meter van de verloskamer toeleefden naar de geboorte van onze zoon. Pijn en vreugde, leven en angst kwamen ontzettend dicht bij elkaar.

Ik vraag me wel eens af of ik deze dagen voldoende verwerkt heb. Wat doet het met mijn vaderschap dat zijn start met zoveel zorgen was omgeven? Soms merk ik namelijk dat mijn ‘emmertje zorgen’ vol lijkt te zijn. Dat ik even niet wil horen dat Merlijn koorts heeft, of iets anders. Wat vaak onschuldig is en overgaat, maar toch. Ik wil het even niet horen. Het emmertje is vol.

Hierin heb ik iets te doen. Ik praat hierover met mijn lief. En ook met anderen. Gelukkig ook steeds meer met andere mannen. Mannen hebben andere mannen nodig om uiting te geven aan hun verdriet en hun zorgen. Mannen hebben mannen nodig.

Even geleden hadden we een bevriend stel op bezoek, en we hadden het over de geboorte van Merlijn. En over de zorgen die ik daarbij gehad heb. Over Merlijn en zeker ook over mijn lief. Dit stel had iets vergelijkbaars meegemaakt en toen ik deze andere vader in de ogen keek voelde ik me gezien en begrepen. We weten allebei hoe het is om je rondom de geboorte ontzettend zorgen te maken om je lief en je kind. Daar spraken we over en in elkaars ogen zagen we het begrip, en de heling.

Vaders hebben vaders nodig. 

Vader en zoon

𝐄𝐞𝐧 𝐥𝐢𝐞𝐝𝐣𝐞 𝐚𝐥𝐬 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐞 𝐛𝐚𝐬𝐞?

Zoals alle jongetjes van bijna twee is Merlijn, mijn zoon, ook wel eens boos, verdrietig, driftig, moe of gewoon overstuur. Wat dan eigenlijk altijd helpt (ja echt) is dat ik het liedje 𝑹𝒖𝒏𝒂𝒘𝒂𝒚 van Del Shannon opzet en hem in mijn armen neem.
DSC_0281 filter

𝐉𝐞 𝐦𝐨𝐞𝐭 𝐭𝐞𝐠𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐨𝐨𝐭𝐣𝐞 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐞𝐧!

Dit hoor je vaak zeggen, en bij voorkeur in de context van ‘veeleisende’ banen in een stressvolle omgeving. Bijvoorbeeld: ‘in politiek Den Haag moet je tegen een stootje kunnen’ of ‘als leidinggevende moet je tegen een stootje kunnen’.
Martijn van Lanen 12

𝐇𝐞𝐭 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐭 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐦𝐚𝐤𝐤𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤𝐞𝐫 

𝑰𝒌 𝒔𝒕𝒂 𝒐𝒑𝒆𝒏 𝒗𝒐𝒐𝒓 𝒇𝒆𝒆𝒅𝒃𝒂𝒄𝒌, 𝒐𝒎𝒅𝒂𝒕 𝒊𝒌 𝒉𝒆𝒕 𝒃𝒆𝒍𝒂𝒏𝒈𝒓𝒊𝒋𝒌 𝒗𝒊𝒏𝒅 𝒐𝒎 𝒗𝒂𝒏 𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒆𝒏 𝒕𝒆 𝒉𝒐𝒓𝒆𝒏 𝒉𝒐𝒆 𝒅𝒂𝒕𝒈𝒆𝒏𝒆 𝒘𝒂𝒕 𝒊𝒌 𝒅𝒐𝒆 𝒐𝒗𝒆𝒓𝒌𝒐𝒎𝒕. 𝑫𝒂𝒂𝒓𝒃𝒊𝒋 𝒏𝒐𝒅𝒊𝒈 𝒊𝒌 𝒂𝒏𝒅𝒆𝒓𝒆𝒏 𝒐𝒐𝒌 𝒂𝒄𝒕𝒊𝒆𝒇 𝒖𝒊𝒕 𝒐𝒎 𝒎𝒊𝒋 𝒇𝒆𝒆𝒅𝒃𝒂𝒄𝒌 𝒕𝒆 𝒈𝒆𝒗𝒆𝒏, 𝒆𝒏 𝒊𝒌 𝒈𝒂 𝒉𝒊𝒆𝒓 𝒈𝒓𝒂𝒂𝒈 𝒅𝒆 𝒅𝒊𝒂𝒍𝒐𝒐𝒈 𝒐𝒗𝒆𝒓 𝒂𝒂𝒏.
Labyrith

Ik heb verloren

Als ik teams met een verandervraag begeleid, sta ik er bij het begin van het traject altijd uitvoerig bij stil dat veranderen ook altijd loslaten, verliezen en rouwen is. Veranderen vraagt erom dat je een nieuwe situatie omarmt, dat vraagt er ook om dat je afscheid neemt van de oude situatie.
Pad

Te vroeg

Ik had een plan. Ooit. Ik wilde gepromoveerd zijn op mijn 30e en directeur zijn op mijn 40e. Klinkt als een goed plan, nietwaar? Het promoveren liep enige vertraging op, maar op mijn 34e was het zover. Directeur was ik wel op mijn 40e. Plan volbracht? – 𝘖𝘩 𝘯𝘦𝘦, 𝘵𝘰𝘤𝘩 𝘯𝘪𝘦𝘵.
Martijn van Lanen9

Grensoverschrijdend

Als (team)coach heb ik een wat complexe relatie met grenzen. Dat werd onlangs in een sessie weer heel duidelijk.