Martijn Van Lanen

๐„๐ž๐ง ๐ฅ๐ข๐ž๐๐ฃ๐ž ๐š๐ฅ๐ฌ ๐ฌ๐ž๐œ๐ฎ๐ซ๐ž ๐›๐š๐ฌ๐ž?

05/06/2023

Lees verder

Zoals alle jongetjes van bijna twee is Merlijn, mijn zoon, ook wel eens boos, verdrietig, driftig, moe of gewoon overstuur. Wat dan eigenlijk altijd helpt (ja echt) is dat ik het liedje ๐‘น๐’–๐’๐’‚๐’˜๐’‚๐’š van Del Shannon opzet en hem in mijn armen neem. Voor het einde van het eerste couplet is Merlijn opgehouden met huilen. Echt waar en iedere keer.

Runaway is voor mijzelf ook een mooie jeugdherinnering: het was de tune van misdaadserie Crime Story die we vroeger thuis op zaterdagavond altijd keken. Ik draai dit liedje al voor Merlijn sinds hij twee maanden oud is. Toen maakte ik een playlist op Spotify genaamd โ€˜dansen met Merlijnโ€™. Runaway werd al heel snel zijn favoriet.

โ€˜๐„๐ข๐ ๐ž๐ง๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ข๐ฌ ๐๐š๐ญ ๐ฅ๐ข๐ž๐๐ฃ๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐Œ๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ž๐œ๐ฎ๐ซ๐ž ๐›๐š๐ฌ๐žโ€™, zei mijn lief een keer. Daar moest ik over nadenken. Een secure base, zoals ik het geleerd heb is een persoon, plaats, doel of object dat enerzijds een gevoel van bescherming en veiligheid biedt, en anderzijds inspireert tot het aangaan van risicoโ€™s en het zoeken van nieuwe uitdagingen. Caring & Daring, zogezegd.

Ja, het liedje biedt Merlijn bescherming en veiligheid. Of het hem ook uitdaagt, dat weet ik zo net nog niet. De vraag van mijn lief zette me wel aan het denken. Ik ben een weg gegaan in mijn vaderschap, en nog steeds. Het vaderschap omarmen betekende en betekent voor mij ook voortdurend afscheid nemen van het leven dat ik had voordat ik vader was. Hier schrijf ik veel over op deze plek.

๐ˆ๐ฌ ๐Œ๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ง ๐๐š๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ž๐œ๐ฎ๐ซ๐ž ๐›๐š๐ฌ๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฆ๐ข๐ฃ? Hij biedt mij zeker bescherming en veiligheid, en daagt me ook voortdurend uit. En toch klopt dat voor mij systemisch niet. Je eigen kind kan niet jouw secure base zijn. Ouders kunnen niet โ€˜leunenโ€™ op hun kinderen voor veiligheid, inspiratie en uitdagingen. Dit leidt ertoe dat het kind van zijn plek gaat en naast of boven de eigen ouder komt te staan.

Merlijn is niet mijn secure base. ๐Œ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฏ๐š๐๐ž๐ซ๐ฌ๐œ๐ก๐š๐ฉ ๐ข๐ฌ ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ž๐œ๐ฎ๐ซ๐ž ๐›๐š๐ฌ๐ž ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฆ๐ž. Mijn vaderschap daagt mij uit en inspireert mij om dagelijks te oefenen. Om te leren van mijn interactie met Merlijn, terug te kijken op moment waarop ik uit verbinding was met hem, en waar dit in zat. En natuurlijk ook andersom: wat zijn de momenten dat ik juist wel in verbinding was met hem, en wat is hiervan te leren? Wat leert Merlijn mij hierin, welke spiegel houdt hij mij voor?

Vader zijn betekent ook risicoโ€™s nemen. Sterker nog: vader worden is het grootste risico wat ik ooit in mijn leven genomen heb. Het schuren daarvan voel ik als ik zorgen heb om Merlijn. De prachtige vruchten van dit risico pluk ik als ik de prachtige verbinding voel die ik met Merlijn heb op momenten dat ik hem troost.  

There you go. Mijn wens en doel om een goede vader te zijn is een van mijn secure bases.

#vaderschap#securebase#afscheid#welkom#risico#caring#daring#liefde

Vader en zoon

๐„๐ž๐ง ๐ฅ๐ข๐ž๐๐ฃ๐ž ๐š๐ฅ๐ฌ ๐ฌ๐ž๐œ๐ฎ๐ซ๐ž ๐›๐š๐ฌ๐ž?

Zoals alle jongetjes van bijna twee is Merlijn, mijn zoon, ook wel eens boos, verdrietig, driftig, moe of gewoon overstuur. Wat dan eigenlijk altijd helpt (ja echt) is dat ik het liedje ๐‘น๐’–๐’๐’‚๐’˜๐’‚๐’š van Del Shannon opzet en hem in mijn armen neem.
DSC_0281 filter

๐‰๐ž ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ ๐ญ๐ž๐ ๐ž๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐จ๐จ๐ญ๐ฃ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง!

Dit hoor je vaak zeggen, en bij voorkeur in de context van โ€˜veeleisendeโ€™ banen in een stressvolle omgeving. Bijvoorbeeld: โ€˜in politiek Den Haag moet je tegen een stootje kunnenโ€™ of โ€˜als leidinggevende moet je tegen een stootje kunnenโ€™.
Martijn van Lanen 12

๐‡๐ž๐ญ ๐ฐ๐จ๐ซ๐๐ญ ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฆ๐š๐ค๐ค๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ซย 

๐‘ฐ๐’Œ ๐’”๐’•๐’‚ ๐’๐’‘๐’†๐’ ๐’—๐’๐’๐’“ ๐’‡๐’†๐’†๐’…๐’ƒ๐’‚๐’„๐’Œ, ๐’๐’Ž๐’…๐’‚๐’• ๐’Š๐’Œ ๐’‰๐’†๐’• ๐’ƒ๐’†๐’๐’‚๐’๐’ˆ๐’“๐’Š๐’‹๐’Œ ๐’—๐’Š๐’๐’… ๐’๐’Ž ๐’—๐’‚๐’ ๐’‚๐’๐’…๐’†๐’“๐’†๐’ ๐’•๐’† ๐’‰๐’๐’“๐’†๐’ ๐’‰๐’๐’† ๐’…๐’‚๐’•๐’ˆ๐’†๐’๐’† ๐’˜๐’‚๐’• ๐’Š๐’Œ ๐’…๐’๐’† ๐’๐’—๐’†๐’“๐’Œ๐’๐’Ž๐’•. ๐‘ซ๐’‚๐’‚๐’“๐’ƒ๐’Š๐’‹ ๐’๐’๐’…๐’Š๐’ˆ ๐’Š๐’Œ ๐’‚๐’๐’…๐’†๐’“๐’†๐’ ๐’๐’๐’Œ ๐’‚๐’„๐’•๐’Š๐’†๐’‡ ๐’–๐’Š๐’• ๐’๐’Ž ๐’Ž๐’Š๐’‹ ๐’‡๐’†๐’†๐’…๐’ƒ๐’‚๐’„๐’Œ ๐’•๐’† ๐’ˆ๐’†๐’—๐’†๐’, ๐’†๐’ ๐’Š๐’Œ ๐’ˆ๐’‚ ๐’‰๐’Š๐’†๐’“ ๐’ˆ๐’“๐’‚๐’‚๐’ˆ ๐’…๐’† ๐’…๐’Š๐’‚๐’๐’๐’๐’ˆ ๐’๐’—๐’†๐’“ ๐’‚๐’‚๐’.
Labyrith

Ik heb verloren

Als ik teams met een verandervraag begeleid, sta ik er bij het begin van het traject altijd uitvoerig bij stil dat veranderen ook altijd loslaten, verliezen en rouwen is. Veranderen vraagt erom dat je een nieuwe situatie omarmt, dat vraagt er ook om dat je afscheid neemt van de oude situatie.
Pad

Te vroeg

Ik had een plan. Ooit. Ik wilde gepromoveerd zijn op mijn 30e en directeur zijn op mijn 40e. Klinkt als een goed plan, nietwaar? Het promoveren liep enige vertraging op, maar op mijn 34e was het zover. Directeur was ik wel op mijn 40e. Plan volbracht? – ๐˜–๐˜ฉ ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜ฆ, ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต.
Martijn van Lanen9

Grensoverschrijdend

Als (team)coach heb ik een wat complexe relatie met grenzen. Dat werd onlangs in een sessie weer heel duidelijk.